KORCI AKVARISZTIKA - KEZDŐLAP: AZ AKVÁRIUMOT MŰKÖDTETŐ TECHNIKA

Az akváriumot működtető technika

HYDOR külső szűrő

Szűrés

1. Külső motoros szűrő:

A Hydor PRIME-20 vödrös szűrő az akvárium alatti szekrényben helyezkedik el.

Hydor Prime szűrő belső felépítése és az alkalmazott szűrőanyagok

A szűrőrendszer beállítási adatai: A szakirodalom az akváriumok szűrésében három fő szempontot említ. A felhalmozódott szerves bomlástermékek lebontásához gondoskodnunk kell biológiai szűrésről, amely baktériumok segítségével tisztítja meg a vizet. A medencébe véletlenül bekerülő - pl. oldószergőzök - vagy szándékosan adagolt - pl. gyógyszerek - vegyi anyagok közömbösítésére kémiai szűrést alkalmazunk. A víz látható tisztaságának megőrzése a mechanikai szűrés feladata. Nézzük meg ezeket a szempontokat egy kicsit részletesebben. Ahhoz, hogy egy rendszer hatékony biológiai szűrést tudjon megvalósítani, az átfolyási sebességet a használt szűrőanyagok típusától és mennyiségétől függően kellően lassúra - egy átlagos paraméterekkel rendelkező rendszer esetében megközelítőleg 10 - 15 cm/s értékre - kell beállítanunk. Ilyen paraméterek mellett a baktériumoknak elegendő idő áll rendelkezésére, hogy feladatukat elvégezhessék - tehát a bomlástermékeket átalakítsák. A mechanikai- valamint a kémiai szűréshez szintén az említett átlagos rendszer esetében ennek közel háromszorosára - 30 - 40 cm/s sebességre - van szükség. Ezt az intenzív tömegáramot a szűrendő közeg teljes térfogata indokolja. Jól látható, hogy a kétféle szűrési módszer egy kompakt eszközzel való egyidejű megvalósítása lehetetlen. Ehhez biztosítanunk kellene a belépő tömegáram arányos szétosztását a szűrési fázisok között, valamint gondoskodnunk kellene azok egyesítéséről a szűrési ciklus végén. A biológiai szűrés témakörét még tovább részletezve nem szabad megfeledkeznünk a levegővel érintkező és a levegőtől elzárt lebontási folyamatok tárgyalásáról sem. Ezek mind tovább bonyolítják az alkalmazott technikát.

Mindezeket figyelembe véve az akvárium 81 literes térfogatára kell alkalmazni mindhárom szűrési módot. A mechanikai szűrés viszonylag egyszerűen megvalósítható nagy tömegáram és hatékony szűrőanyagok választásával. Jó hatásfok eléréséhez a medence teljes víztömegét forgassuk meg óránként legalább háromszor. Ehhez az szükséges, hogy az alkalmazott szivattyú szállítási teljesítménye legalább 250 l/h legyen. Kétféle szűrőanyag alkalmazása két lépcsőben (előszűrés és finom szűrés) kielégítő eredményt nyújt. A biológiai szűréshez a lehető legkisebb térfogatban a legnagyobb felületet nyújtó szűrőanyagot kell alkalmazni. Az átfolyási sebesség kellő mértékre történő beállítása a szállítási teljesítmény csökkentésén kívül az áramlási keresztmetszet növelésével is lehetséges. Két lehetőségem volt: vagy építek egy, a számításoknak teljesen megfelelő egyedi rendszert, vagy szűrési kompromisszumok árán választok egy gyári rendszert. Helyhiány, tapasztalatok hiánya és sok más praktikus okból az utóbbit választva tekintsük át ezt a lehetőséget. Az elvégzett számítások szerint - és a gyártó ajánlásával is - a feladatra alkalmas lehet egy PRIME-10 szűrő. A mechanikai-kémiai szűrést kiválóan megvalósítja, de 1.5 literes térfogata és 70 cm2 áramlási keresztmetszete a választott szállítási teljesítmény mellett teljesen alkalmatlanná teszi a biológiai szűrésre. Az egyel nagyobb PRIME-20 vödör hasznos térfogata ezzel szemben 3 liter, keresztmetszete pedig 180 cm2. A felhasználható szűrőanyagok összes felülete így minden probléma nélkül kb. 500-600 m2-re növelhető. A szivattyú megadott 600 l/h szállítási teljesítményét a nyomott oldal fojtásával a számított kb. 300 l/h-ra - tehát felére - csökkentve megvalósítható a kívánt biológiai és mechanikai szűrés is. Itt jegyzem meg, hogy a szivattyúk szinkron motorja a szívott oldali fojtással üzemképtelen, tehát ezt tilos alkalmazni. Mivel nálam csak ez az egy zárt, kompakt szűrő üzemel folyamatosan, a levegővel érintkező biológiai lebontó folyamatok csak a vízfelszínre korlátozódnak. Rendszeres vízcserék mellett jó eredményt tudtok elérni, ezekkel a paraméterekkel a víz kristálytiszta és bomlástermékektől mentes. A PRIME-20 öt éve megszakítás nélkül üzemel. Egyedüli problémája a turbina tengely kopása miatti zaj. Ez sajnos az összes HYDOR motoros szűrőre jellemző, és a nem megfelelő anyagválasztás okozza. Sűrű, gazdaságtalan cserével javítható.

 
HYDOR külső szűrők

Használt szűrőanyagok:
HYFYB durva szivacs 1 db 1 lépcsős mechanikai szűrés Szűrőanyagok
HYKER kerámiagyűrű 500g 1 lépcsős biológiai szűrés
Tőzeg granulátum 100g pH érték stabilizálás
HYKOT perlonvatta 4 db 4 lépcsős finom mechanikai szűrés

A szűrő tisztítására kb. 3 - 4 havonta van szükség, amit a szűrő szívott oldali indikátora is jelez.

Szűrő szennyezettségi indikátora
Bal oldalon a tiszta, jobb oldalon pedig a szennyeződött szűrő látható.

2. Belső motoros szűrő:

A Hydor Crystal Duo R05 II a medencében csak időszakos jelleggel üzemel.

A HYDOR CRYSTAL DUO R05 II szűrőt csak aktív szénnel és szivaccsal töltöm fel
Kizárólag előszűrővel és aktív szénnel feltöltve feladata a kémiai szűrés.

HYDOR belső szűrők technikai adatai
 

Használt szűrőanyagok:
HYFYB durva szivacs 1 db 1 lépcsős mechanikai szűrés

Szűrőanyagok

HYKOL aktív szén 100g 1 lépcsős kémiai szűrés

Fűtés

Külső fűtő: Az átfolyó-üzemű HYDOR ETH-200-t az akvárium alatti szekrényben helyeztem el. A fűtő eredetileg a szűrő nyomott oldali vezetékében helyezkedett el (2005-ben áramlási irányt cseréltem, ennek következtében - szabálytalanul - a szívott oldalra került), a megtisztított vizet melegítette fel a beállított hőfokra, majd ez a víz került vissza a medencébe. Ennek eredményeként a medence minden pontján azonos a hőmérséklet. A fűtő különbségi elven működik, a benne lévő mikroszámítógép a bemenő- és az elmenő víz hőmérséklete közötti eltérés alapján kapcsolja ki vagy be. A tömegáram megszűnésekor, vagy csökkenésekor automatikusan lekapcsol, ezzel előzi meg a meghibásodást. Működési pontossága meggyőző: ±0,25 °C. Műanyag fóliára gőzölt fűtőelemei PTC technológiával készültek. Kitűnő választásnak bizonyult, rejtett beépíthetősége és nagy megbízhatósága miatt mindenkinek ajánlom.

HYDOR külső fűtők technikai adatai

A szűrő és a fűtő elhelyezése a szekrényben
A külső fűtő és a szűrő az akvárium alatt, a szekrény bal felső rekeszében helyezkedik el.

Világítás

Nappali világítás: Az AQUA-EL Z2 gyári akváriumfedél átalakításával hatékony és esztétikus világítást készítettem. Az eredeti 1x15W fénycső + hagyományos gyújtás helyett 2x15W-ot alkalmaztam elektronikus előtéttel. A tető belső felületén alumínium fóliából reflektort alakítottam ki a jobb fényleadás eléréséhez. Az akvárium előterében Hägen Aqua-GLO 15W 45cm, középen pedig Hägen Sun-GLO 15W 45cm cső helyezkedik el. Előbbi a halak természetesebb színeihez, utóbbi a növények optimális növekedéséhez szükséges. Naponta 14 órás világítást alkalmazok, reggel és este 1-1 órás átfedéssel. A megvilágítás erőssége közepes, sok árnyékolást alakítottam ki a természet-közeli környezet eléréséhez. Az elektronikus előtétet a fénycsövek kímélésére építettem be. További előnye, hogy a világítás felkapcsolásakor lágyan gyújtja a csöveket, amik fokozatosan érik el a teljes fényerősséget, ezzel a halakat is kisebb stressznek teszi ki. A gyári akváriumfedél nagyon drága, de esztétikus és az említett átalakításokkal hatékony is. (Az átalakítással a jótállást már az első percben elveszítjük!) Mattüveg páravédőt alkalmazok az egyenletesebb fényleadás és a csövek védelme érdekében. Ennek ellenére a tető belső felülete rendszerint nedves, a feszültség alatt álló részeket szilikon tömítéssel kellett vízhatlanná tenni.

SUN-GLOSzínhőmérséklet - SUN-GLOAQUA-GLOSzínhőmérséklet - AQUA-GLO

AQUA-EL Z2 akváriumfedél
Az átalakított fedél. A szigetelő szalagok csak átmeneti rögzítésként szolgálnak! :-))

Éjszakai világítás: Korábban a halak éjszakai megfigyeléséhez használtam. Nem állandóan működött, csak akkor kapcsoltam be, amikor szükségem volt rá. Felépítése rendkívül egyszerű, mindössze 4 db 5mm-es erős fényű fókuszált kék LED-ből, 4 db 5mm-es erős fényű fókuszált piros LED-ből és egy szabályozható tápegységből áll. Áramfelvétele 1,6 mA - 15 mA között a kívánt fényerősségtől függően változtatható. Az 1 kék- és 1 piros LED-ből álló paneleket (összesen 4 db van belőlük) a műanyag tető belsejére ragasztottam fel. Színük lilás-rózsaszín, fényerősségük pont megfelelő a megfigyeléshez. Elhelyezésükkor arra figyeltem, hogy ne egy vonalba, hanem elszórtam kerüljenek a tetőre, így a teljes akvárium jól látható. A szerkezetet Paller Endre honlapján található leírás alapján készítettem.

Állvány

19 mm fekete erezett bútorlapból készült önhordó teherviselő elemekkel, beépített merevítésekkel a teherbírás növelésére. Saját tervezés és kivitelezés. A három, ajtóval ellátott rekeszben minden segédberendezés elrejthető.

Az akvárium tartója tárolórekeszek kialakításával készült
Minden segédberendezés és felszerelés rejtetten helyezhető el.

Elektromos kapcsolótér

Az összes elektromos szerelvény, valamint az időzítők és a hőmérséklet előválasztó itt található meg. A szekrény jobb oldalán helyezkedik el. Tartalmaz 2 db digitális kapcsolóórát a fénycsövek és a levegőztető kapcsolásához, 1 db 1°C pontosságú hőmérsékletszabályozó egységet, valamint 1 db szabályozható tápegységet az éjszakai világításhoz.

Digitális kapcsolóóra műszaki adatok

A hőmérséklet előválasztás a hőmérsékletszabályozó egységgel történik, ami egy leszerelt szobai fűtés-szabályozóból kisebb átalakítással készült. A gyári nappali / éjszakai kapcsoló itt téli / nyári üzemmódot kapcsol. Alkalmazása növeli a külső fűtő hatékonyságát és valamennyi energia-megtakarítást is eredményez. Nagyon jól bevált, mindenkinek ajánlom, akinek külső fűtője van! Másik alkalmazási lehetősége nyáron hűtés automatikus elindítása, második szűrő kapcsolása, esetleg többlet levegő bejuttatása újabb kompresszor indításával.

Hőmérséklet szabályozó
A szabályzó átkapcsolható téli-nyári üzemre.

Szűrőtér, fűtőtér

A vödrös külső szűrő és az átfolyó-üzemű külső fűtő elhelyezését a szekrény bal oldali felső rekeszében oldottam meg. Filc- és szivacsos hungarocell zajcsillapítóval is elláttam, hogy éjszakai üzemnél se zavarja a szobában tartózkodókat (ld. fent: HYDOR tengelykopás!).

CO2 generátortér, kompresszortér...

A növények egészséges fejlődéséhez szükséges szén-dioxidot a szűrő alatti rekeszben elhelyezett élesztős palackból egy visszacsapó szelepen keresztül talaj alatti porlasztó juttatja a víztérbe a szükséges mennyiségben. A Paller Endre honlapján található leírást alkalmazva arányosan csökkentett méretben készítettem el, hogy igazodjon az én akváriumom méreteihez és terheléséhez. A fél literes palack 1 dl langyos vízből, 3 dkg élesztőből és 3 evőkanál kristálycukorból 2 napon keresztül folyamatosan fejleszt gázt, ezzel a víz oldott CO2 szintjét 20 mg/l körüli értéken tartja. Általában csak a hétvégéken üzemel.

Az AQUA-EL APR-200 kompresszor a világítással egy időben - nappal - működik. A műanyag tömlőn érkező levegőt a talaj alatt elhelyezkedő porlasztó juttatja a vízbe. Visszacsapó szelep akadályozza meg, hogy üzemszünetnél a víz visszafolyhasson a tömlőn keresztül.

Élesztős szén-dioxid fejlesztő
Bal oldalon a szén-dioxid fejlesztő, jobb oldalon a kompresszor látható.

Szünetmentes áramforrás

Az akvárium folyamatos oxigénellátásáról és szűréséről APC Back-UPS 400 szünetmentes áramforrás gondoskodik. Áramszünet esetén a 35W terheléssel megközelítőleg 1-1.5 órán keresztül tudja biztosítani a fontos eszközök működését. Az eredeti 12V - 6,5 Ah akkumulátort 12V - 7,2 Ah Panasonic akkumulátorra cseréltem és így helyeztem üzembe 2002-ben. Működése alatt egyszer kellett hosszabb áramszünet idejére működésbe lépnie.

Vízelőkészítés, vízkezelés

Víz: Hetente 10l víz cseréjéhez ioncserélt- és forralt víz keverékét használom, amit egy nappal a csere előtt SERA termékekvízelőkészítőkkel kezelek.

AQUATAN: Minden vízcserénél 5 ml-t teszek a vízhez.

NITRIVEC: Csak az akvárium indításakor használtam.

FLORENA: Minden vízcserénél 5 ml-t teszek a vízhez.

FLORENETTE-A: A növényeknek szükséges tápanyagot a gyökerükhöz helyezett tablettával biztosítom. Kéthavonta 1 - 1 db-ot teszek minden elültetett tő mellé.

FLOREDEPOT, HumuPlus: Csak az akvárium indításakor használtam. A kavics alá terítettem.

AQUARIA CLEAR: Minden vízcserénél 5 ml-t adagolok a vízhez. Minden szennyező anyagot kicsap a vízből és lebegésben tart, így a szűrő 1-2 órán belül kiszűri azokat.

MORENA: Minden vízcserénél 5 ml-t adok a vízhez.

Metilénkék: Minden vízcserénél 2-3 ml-t csepegtetek a vízhez.

pH Test: Vízcserénél a pH érték ellenőrzéséhez használom.

kH Test: Vízcserénél a karbonát keménység ellenőrzéséhez használom.

gH Test: Vízcserénél az összes keménység ellenőrzéséhez használom.

Super Activ tőzeg granulátum: Szűrőtisztításkor a szűrőbetétek közé 100 g-ot teszek. Stabilizálja a pH értéket, savanyítja és sárgásbarna színűre festi a vizet.

Kamilla tea: Havonta egy filterből 2 dl teát főzök, majd kihűlés után beöntöm az akváriumba. 

Adatok | Tervezés - építés | Technika | Halak | Növények | Galéria | Magyar oldalak | Külföldi oldalak | Gyártók oldalai | Képek | Leírások - adatlapok | Programok | Vendégkönyv | Kérdések, észrevételek | Jogi információk

Korci 2002-2009.